Risotto på höstsvamp, mascarpone och vaxbönor

288

Servera gärna till ett örtstekt kycklingbröst.

Risotto på höstsvamp, mascarpone och vaxbönor

Portioner 4

Ingredienser

Risotto

  • 2,5 dl risottoris
  • 1 vitlöksklyfta lätt krossad
  • 1 schalottenlök finhackad
  • 1,5 liter blandad höstsvamp
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1-2 msk mascarponeost
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 liter varm kyckling eller grönsaksbuljong
  • 1 msk smör och 2 msk olivolja till stekning
  • salt och svartpeppar till servering

Topping

  • 250 g vaxbönor
  • resterande höstvamp från risotto-koket
  • 2 nävar spenat
  • 1 knippe bladpersilja grovt plockade blad
  • 2-3 stänk tamarisoya
  • 0,5 citron
  • svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Ansa och plocka ner svampen i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och krossa vitlöken lätt med handen.
  • Fräs vitlök, schalottenlök och riset med olivolja och smör i en kastrull. Låt riset bli lite lätt genomskinligt och tillsätt hälften av svampen. Häll på vitt vin och låt det dunsta in, tillsätt sen buljong i omgångar. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas!
  • När riset börjar kännas” al dente” efter ungefär 15-17 minuter, vänd ner och mascarpone och riven parmesan smaksätt med salt och peppar.
  • Låt nu risotton vila 2-3 minuter i grytan. Stek under tiden vaxbönorna och resterande svamp i en het panna med olivolja, avsluta med ett stänk soya, pressad citron och vänd ner persilja och spenaten.
  • Lägg upp risotton på tallrikar och toppa rätten med bönor och svamp.
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB