Skånsk äppelkaka med råcreme

1.4K

Som avslutning på vår gåsamiddag bjuder vi på en klassisk skånsk äppelkaka som serveras med en len råcreme. En perfekt avrundning på en riktig skånsk festmåltid!

Alla recept till gåsamiddagen hittar du här!

Skånsk äppelkaka med råcreme

Portioner 6 port

Ingredienser

  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 msk strösocker eller farinsocker

ÄPPELKOMPOTT

  • 1 kg äpplen (Aroma eller Belle de Boskoop)
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • ½ citron, pressad

RÅCREME

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Äppelkaka

  • Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar.
  • Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronsaft. Koka mjukt till en tät kompott.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en ugnsform och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 30–35 minuter.

Råcreme

  • Vispa grädden tills den får mjuka toppar, i en bunke/skål alltså så slött du kan.
  • Vispa upp äggulor och socker väldigt lätt och snabbt i en ny skål, vänd ner grädden i äggvispet och blanda försikigt (melera).
  • Servera direkt med äppelkakan.
Måltid: Efterrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB