Nästan gåsamiddag, fast ändå inte: Plättlätt råraka till förrätt, Tajta lår à la confit och spetskål i ugn med hasselnötter och manchego till huvudrätt och sen Skånsk äppelkaka med slövispad grädde som avslut.
Plättlätt råraka med laxrom och smetana
Ingredienser
- 300 g skalad fast potatis
- 1 knippe gräslök
- 0,5 burk smetana, ca 1 dl
- 50 g laxrom
- smör, rapsolja, salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Strimla potatisen fint (skölj den inte). Salta och peppra.
- Smält smör med lite olja i en plättlagg om du har en sådan, annars tar du en hederlig gammal stekpanna.
- Lägg potatisen i tunna runda, glesa kakor i plättjärnet och stek dem krispiga och gyllenbruna på båda sidor.
- Skär gräslöken fint.
- Lägg upp rårakorna nystekta på tallrikar med smetana, laxrom och gräslök. Njuut..