Helstekt majskyckling med misosmör

469

Mårten Gås eller Fars dag – spelar ingen roll. Lika gott, oavsett vad ni firar.

Helstekt majskyckling

Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 1 hel majskyckling på cirka 2-2,5 kg
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 2 äpple
  • 2 gula lökar
  • 1 citron (skal och fruktkött)
  • 10 st torkade katrinplommon
  • 1 vitlök, halverad
  • 3 stjärnanis
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk japansk soya
  • 3 dl grädde till avslutning av såsen

Misosmör

  • 150 g mjukt smör
  • 2 msk ljus misopasta
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Värm ugnen till 190°C. Förbered under tiden misosmöret och grönsakerna till stekning.
  • Blanda ihop smöret i en skål och gnid in hela kycklingen med misosmöret.
  • Skär ner lök, vitlök och äpplen i grova bitar. Skär rent skalet från citronen och dela citronen i 4 delar.
  • Lägg grönsaker och lök i en stor stekgryta och lägg på den smörstinna kycklingen på toppen. Avsluta med vatten och vin i grytan – skjuts in i ugnen.
  • Stek kycklingen i ca 45-50 min till en innertemp vid benet på ca 82°.
  • Lyft ur fågeln ur grytan och håll varm. Mosa grönsakerna med en gaffel eller stöt så alla smaker poppar fram. Sila och häll upp såsgrunden i en ny kastrull.
  • Smaka upp såsgrunden med soya och svartpeppar och tillsätt grädden. Koka ihop till en krämig sås och servera till kycklingen.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB