Go Back

Skånsk äppelkaka med råcreme

Måltid: Efterrätt
Servings: 6 port

Ingredienser

  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 msk strösocker eller farinsocker

ÄPPELKOMPOTT

  • 1 kg äpplen (Aroma eller Belle de Boskoop)
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • ½ citron, pressad

RÅCREME

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Äppelkaka

  • Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar.
  • Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronsaft. Koka mjukt till en tät kompott.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en ugnsform och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 30–35 minuter.

Råcreme

  • Vispa grädden tills den får mjuka toppar, i en bunke/skål alltså så slött du kan.
  • Vispa upp äggulor och socker väldigt lätt och snabbt i en ny skål, vänd ner grädden i äggvispet och blanda försikigt (melera).
  • Servera direkt med äppelkakan.