Det här receptet hamnade ute i periferin ett tag, men så lagade jag till det igen med alla sina tillbehör – pannkakorna, hojjsansåsen och gurkan.
Foto: Lennart Weibull
Pulled pork med hojjsansås, ingefärsgurka och pannkaka
Ingredienser
- 1,2 kg grisnacke eller fläskkarré
- 2-3 dl BBQ-sås
- 2 msk olivolja
- 0,5 msk paprikapulver
- 2 krm cayennepeppar
Hojjsansås
- 0,5 dl tahini
- 0,75 msk japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- 0,5-1 tsk sambal oelek
- 1 msk bryggt kaffe
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk ljus sirap
- 2 msk mirin
Pannkakor
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 4 ägg
- 1 tsk salt
- rivet skal från 1 citron + saften från 0,5 citron
Inlagd ingefärsgurka
- 1 gurka + 0,5 tsk salt
- 1 tumstor bit färsk ingefära
- 0,5 msk olivolja
- 0,5 msk vitvinsvinäger
Instruktioner
Dag 1
- Värm ugnen till 110 grader.
- Lägg köttet i en gryta. Blanda BBQ-sås, olivolja och kryddor och massera in det i köttet. Lägg på ett lock. Ställ in grytan i ugnen när tänderna är borstade och gå och lägg dig.
Dag 2
- Drick ditt morgonkaffe och ta sedan ut köttet, som då ska vara mjukt och mört.
- Blanda allt till hojjsansåsen i en skål. Ställ åt sidan.
- Blanda alla ingredienserna till pannkakorna till ensmet. Stek sedan pannkakor på svag värme i en stekpanna. Ibland tar jag lite, lite fett i pannan – om stekpannan råkar vara lite vissen behöver du ännu mer fett. Pannkakorna ska bli bleka och tunna.
- Skala gurkan, ta bort och kasta kärnhuset och skär sedan gurkan i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en påse, strö över saltet och låt rimma i cirka 10 minuter. Smaka på gurkan och om den är för salt, skölj den lätt i kallt vatten.
- Riv ingefäran och lägg den i en liten skål (eller riv den direkt ner i skålen). Blanda med olja och vinäger. Tillsätt gurkan och blanda om.
- Lägg nu en pannkaka på tallriken, lite kött på den och så toppar du med gurka och hojjsansås.