ANNONS:
ANNONS:

Polpette med sardeller

553

Polpette betyder helt enkelt kötbulle på italienska. Här servererade med en tomatsås med sardeller.

Receptet är hämtat från min kokbok Käka gott, månad för månad.

Polpette med sardeller

Portioner 4

Ingredienser

  • 1 skalad gul lök
  • 1 skiva vitt bröd, franskbröd (30–40 g)
  • 1 ägg
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 tsk salt
  • 600 g blandfärs
  • 1 citron
  • 1,5 dl riven parmesan (spara 0,5 dl parmesan till servering)
  • nymalen svartpeppar

TOMATSÅS

  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 sardellfiléer
  • 2 burkar hela san marzano tomater, 800 g
  • 1 knippe bladpersilja

Instruktioner

OK, köttbullen…

  • Ta fram en stor skål. Finhacka löken och skär bort kanterna på brödet. Lägg i skålen.
  • Ha i ägg, kaffegrädde, salt och några drag med pepparkvarnen.
  • Låt stå och ”sågga” till sig som jag alltid säger. Det ska bli en homogen massa typ. Låt stå 10 minuter ( då kan du börja med såsen )
  • Lägg färs, rivet citronskal, parmesan och persiljestjälkar i skålen. Va ? Du har ju köpt persilja ntill såsen ? Ta bara stjälkarna ( spara bladen alltså ), skär dem så fint du kan / hacka och blanda ner i färsen.
  • Forma köttbullar och lägg på en tallrik.

Såsen

  • Skiva vitlöken tunt och bryn den i oljan i en traktörpanna. Vitlöken ska bli gyllenbrun.
  • Ha i sardeller och tomater, låt koka 5 minuter.
  • Lägg ner köttbullarna och sätt på ett lock. Nu ska vi sjuda, allt ska gosa till sig 15–20 minuter.
  • När det är dax ! Hacka persiljebladen och strö dem och resten av parmesanen över köttbullar och sås.
Måltid: Huvudrätt
ANNONS:
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB