Här är det bakade kvisttomater till osten. Glöm inte att osten ska vara rumsvarm även om det är en ”snikebrie”. Låt några av tomaterna få gå sönder lite så att de rinner ut på osten. Det är gott att ringla lite olivolja över också.
Foto: Charlie Drevstam
Örtfylld brie med snabbrostade tomater
Ingredienser
- 2 brieostar 10–15 cm i diameter
- 2 askar kruspersilja à 30 g
- 1 ask dill ca 30 g
- 1 knippe basilika ca 30 g
- 2 msk olivolja
- 1 krm cayennepeppar
- flingsalt
- 2-3 kvistar körsbärstomater ca 400 g
- 1 msk olivolja
- 0,5 mak farinsocker eller annat mörkt socker
- en nypa flingsalt
Instruktioner
- Värm ugnen till 220 grader.
- Lägg tomaterna med kvistar i en ugnsform. Häll på olja och strö över socker och en nypa flingsalt. Krossa vitlöksklyftorna med skal och allt och lägg även dem i formen. Rosta tomater och vitlök i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Dela en av ostarna i en över- och en underdel. Skala bort ”höljet” på den hela osten med en liten skalkniv.
- Lägg örterna i en matberedare, tillsätt olivolja och cayennepeppar. Kör allt på hög hastighet så att örterna blir rejält mixade. Lägg i den skalade osten och kör ett par varv till, det gör inget om den inte blir helt jämngrön, bara det blir vackert!
- Lägg den gröna ostmassan på underdelen och lägg på överdelen.
- Toppa brietårtan med de vackra och goda tomaterna och servera den rumsvarm. Ät till knäckebröd med spiskummin och anis och ett glas vitt vin.