Grön taco med sötpotatisfalafel

177

En grön taco som serveras med en krämig stekt brieost och supergoda falafel.

Grön taco med sötpotatisfalafel

Portioner 4

Ingredienser

Falafel

  • 300 gram sötpotatis 1 st
  • 1 rödlök
  • 2 pk kokta kikärtor à 380 gr
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 4 msk ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk spiskummin malen
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk oregano
  • 1,5 dl sesamfrön till panering
  • 1 msk olivolja till stekning

Tillbehör

  • 1 brieost ca 250 gr
  • 1 tsk olivolja
  • havssalt
  • 0,5 citron
  • 1 msk honung

Till servering

  • Pitabröd
  • grönsallad
  • ärtskott
  • valfria grönsaker skurna i stavar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och riv sötpotatisen. Skala och finhacka rödlöken. Sila av kikärtorna i ett durkslag.
  • Mosa kikärtorna med en gaffel, blanda alla ingredienser till falafeln i en bunke.
  • Forma till falafelbollar och rulla i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så är det lättare att forma bollar. Lägg bollarna i en ugnsform smord med olivolja och sätt in i ugnen ca 25- 30 min.
  • Hetta upp en stekpanna med 1 tsk olivolja och lite havssalt. Lägg ner osten hel i stekpannan och stek försiktigt ett par minuter tills den är vackert brynt och karamelliserad på ytan, vänd försiktigt och låt steka 1-2 minuter på andra sidan. Ställ av stekpannan från spisen och låt osten värmas rakt igenom, osten ska kännas mjuk och smält när man trycker lätt på mitten. Smaksätt osten med honung och lite pressad citron.
  • Värm på pitabröden och servera med falafel, stekt brie ärtskott och grönsaksstavar.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB