Mårten-tupp

1.7K

Snart dags för gåsagille, men i år väljer jag hel tupp istället.

Mårten-Tupp

Portioner 4

Ingredienser

  • 1 hel gödtupp på drygt 2 kg
  • 2 äpple
  • 150 g katrinplommon
  • 0,5 citron
  • 5 cm ingefära
  • 100 g smör
  • 3-4 msk msk olivolja till pensling
  • 1 gul lök
  • 2 lätt krossade vitlöksklyftor

Instruktioner

  • Smält smöret med vitlöksklyftorna och låt svalna tills det tjocknar.
  • Salta och peppra fågeln ordentligt, på både in- och utsidan. Skär ner äpple i bitar och fyll tuppen med äpplebitar, katrinplommon, krossad ingefära och citronhalvan.
  • Bind ihop benen på fågeln med steksnöre så fyllningen inte trillar ut.
  • Placera fågeln på en långpanna och pensla den med smöret. Häll i vatten (ca 0,5 liter) i långpannan som en start till en god steksky.
  • Ställ in i kall ugn och sätt värmen på 200°. Efter 30 minuter så sänker du värmen till 160°. Stek fågeln ytterligare ca 45 minuter. Innertemperatur på lårköttet bör vara 75-78° då den är klar.
  • Ös gärna tuppen då och då med stekskyn som bildas så att skinnet blir vackert gyllenbrunt och frasigt.
  • Ta ut och låt vila 2-3 minuter innan du skär upp till servering.

Tips!

Beurre manié, lika delar mjukt smör och mjöl, kan användas för att få såsen lagom tjock. Klicka ner lite i taget av massan, ca 1-2 msk, tills du fått rätt konsistens. Man kan bryna mjölet lätt först i en panna och sen tillsätta mjölet. Då kallas det Beurre Roux och passar bäst i mörka skysåser.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB