Det är verkligen busenkelt att göra maränger. Det du behöver är äggvita, några droppar av något syrligt – som ättika, vinäger eller citronsaft – och socker. Och förstås, en elvisp och en bunke. 🙂
Foto: Lennart Weibull
Chokladmaräng med blåbär och chokladsås
Ingredients
- Chokladmaräng
- 3 äggvitor
- 0,5 tsk färskpressad citronsaft
- 1 dl strösocker
- 1 dl florsocker
- 1,5 msk kakao
- Till servering
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl grekisk yoghurt, 10%
- 300 g blåbär eller andra färska bär
- Chokladsås
Instructions
- Värm ugnen till 110 grader.
- Vispa äggvitor och strösocker på högsta hastighet med elvisp i 2–3 minuter, tills massan inte ”växer” längre. Sikta ner florsockret och fortsätt att vispa till en fast maräng.
- Vänd försiktigt ner kakaopulvret så att marängen blir vackert melerad och fin.
- Skeda upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en stor marängbotten. Grädda i ugnen i 60–80 minuter.
- Vispa grädden fluffig och vänd ner yoghurten.
- Toppa marängbotten med grädde och färska bär. Ringla till sist över chokladsåsen.