Snabblagad och enkel lax toppad med färska snabbmarinerade grönsaker. Perfekt till både jul och påsk.
Lax med örter, hyvlad zucchini och kålrabbi
Ingredienser
- 300-400 g pinfärsk laxfilé i hel bit
- 1 kålrabbi
- 0,5 zucchini
- 2 nypor salt
- lite färskpressad citronsaft
- 1 rejält knippe ärtskott
Dressing
- 5 msk olivolja
- 3 msk färskpressad citrinsaft
- 1 msk japansk tamarisoja
- nymald svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skär laxen i tunna skivor. Lägg ut skivorna på en stor skärbräda (eller på en saltsten om du har en sådan).
- Skala och skiva kålrabbi och zucchini tunt med mandolin. Lägg upp i en skål, strö över ett par nypor salt och pressa över lite citronsaft. Blanda runt och låt kålrabbin och zucchinin marinera i 5–10 minuter tills de är mjuka.
- Varva lax och grönsaker på skärbrädan eller stenen.
- Blanda alla ingredienser till dressingen och smaksätt med svartpeppar.