Det här är riktigt smart vardagsmat. Bara att blanda ihop och slänga in i ugnen. Moset har jag lyxat till med parmesanost och lite citron.
Köttfärslimpa med parmesanpotatismos och grönsallad
Ingredienser
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 2 skivor vitt bröd
- 1 kg blandfärs
- ca 2 tsk salt
- svart- eller vitpeppar ur kvarn
- 2 paket bacon à 140 g
Parmesanpotatis
- 800 g potatis
- salt till kokning
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- 120 g parmesanost eller Grana Padano
- 1 tsk salt
- svart- eller vitpeppar ur kvarn
- 0,5 citron till smaksättning
- 1 påse salladsblad av olika sorter ca 70 g
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader (över- och undervärme).
- Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna.
- Knäck ner ägget i en skål. Häll i mjölken och vispa ihop med en gaffel så att det blandar sig. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i äggmjölken. Låt det ligga i cirka 10 minuter.
- Blanda köttfärsen med den hackade löken och vitlöken och det uppblötta brödet. Krydda smeten med salt och peppar.
- Lägg köttfärssmeten på en smord plåt eller i en ugnsform och forma den med rena händer till en »limpa«. Lägg baconskivorna tvärsöver limpan och peta in ändarna under den för att få den att hålla ihop.
- Ställ in köttfärslimpan mitt i ugnen och låt den stå där i ungefär 50 minuter. När den är färdig ska vätskan den släpper ifrån sig vara genomskinlig.
- Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Häll av vattnet och lägg lite potatis i taget i en potatispress. Pressa ner potatisen i kastrullen igen (men ställ inte tillbaka kastrullen på plattan). Tillsätt mjölk och smör och vispa till en len puré.
- Riv parmesanosten fint på ett rivjärn och blanda ner den i purén. Salta, peppra och pressa ner så mycket citronsaft som du tycker blir gott. Ta inte för mycket till en början, smaka av!
- Ta ut köttfärslimpan ur ugnen. Skär den i 2 cm tjocka skivor och ät den med potatismoset, salladen och ett glas mjölk.
Anteckning
Det är mycket sälta i ost, så se upp så att moset inte blir för salt.