Ugnsrostad purjolök med halstrad lax och citrondressing
Ingredienser
- 2 små purjolökar
- 1-2 tsk olivolja
- 3-4 msk vatten
- Havssalt
- dill till servering
- 4 laxfiléer à 190 gr med skinn fjällad skinnsida
- havssalt och vitpeppar ur kvarn
- 0,5 tsk olivolja
Citrondressing
- 1 citron
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk honung
- havssalt och vitpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skölj och dela purjon i lagom längder. Lägg purjolöken i en ugnsform, ringla över olivolja och salt. Slå på en bottenskyla av vatten och sätt in i ugnen.
- Efter 5 minuter så sänk temperaturen till 230 grader och kör i 10 minuter tills purjolöken känns mjuk och mör. Hacka över dill och håll ljummet.
Citrondressing
- Skala citronen och tärna ner enbart fruktköttet. Blanda citronhacket med olivolja, honung och smaka upp med salt och peppar.
Laxen
- Strö havssalt i en stekpanna och ringla i lite olivolja. Låt pannan bli riktigt het på spisen. Lägg i fisken med skinnet nedåt.
- Stek laxen på medelhög värme i 3-4 minuter enbart på skinnsidan. Ha tålamod och vänd den inte för snabbt. Avsluta med att vända fisken och steka ytterligare 2-3 minuter på köttsidan innan servering.
- Lägg upp purjolöken med den stekta laxen och ringla dressingen över. Käka direkt!