Surkålsdolmar à la Nada

3.6K
TIPS!
Servera med gott bröd och gräddfil!

Det är min goda granne Nada som gör dessa dolmar (enligt hennes man blir mina inte lika goda…). Hela surkålshuvud finns på vissa saluhallar. Köp flera och lägg i frysen. Magens arbetare jublar när de får jobba med syrade grönsaker av olika slag.

Surkålsdolmar à la Nada

Ingredients

  • 600 g fläskfärs
  • salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl kokt ris
  • 1 helt surkålshuvud med stammen bortskuren
  • smör och olja till stekning

Kryddbuljong

  • 1 stor hackad gul lök
  • 2 korvar i skivor
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1,5 tsk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten

Instructions

  • Värm ugnen till 175°. Fräs lök, korv och kryddor till buljongen i smör. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i ett par minuter. Häll på vattnet och sjud i cirka 15 minuter.
  • Fräs färsen lätt utan att den blir genomstekt. Krydda med salt och peppar. Blanda färsröran med riset.
  • Plocka av kålbladen. Lägg lite färs i mitten på varje blad och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en smord form. Häll över buljongen och tillaga i ugnen i cirka 40 minuter.
  • Servera med gott bröd och gräddfil.
Course: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB