Hetta gärna upp soppan med några droppar tabasco för en extra kick. Servera med ett gott rostat surdegsbröd.
Rostad jordärtskockssoppa med miso
Ingredienser
- 650 g skalad jordärtskocka
- 2 skalade gula lökar
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 250 g vita champinjoner
- 3 msk olivolja
- 1,5 liter vatten
- 2-3 msk misopasta
- 2 strimlor citronskal
- 1 dl creme fraiche
- Citronsaft och några stänk grön tabasco till smaksättning
- Någon god ört att garnera med, tex körvel eller persilja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär skockorna i grova bitar. Skiva lök och vitlök.
- Rosta eller ugnsstek skockorna med lök och vitlök i lite olivolja i en ugnsform i ca 15 min.
- Skiva champinjonerna och stek dem i ”torr” gjutjärnskastrull. Tillsätt lite olivolja på slutet.
- Häll på vatten, några bitar citronskal och miso. Koka upp och låt buljongen sjuda 10-12 minuter tills skockorna och löken känns mjuka och rostade i ugnen.
- Mixa soppan slät med en klick creme fraiche, smaka av med salt och peppar och citronsaft. Hetta gärna upp soppan med några droppar tabasco för en extra kick.
- Häll upp soppan i tallrikar, garnera med en god ört och servera soppan med ett gott rostat surdegsbröd.