Polpette betyder helt enkelt kötbulle på italienska. Här servererade med en tomatsås med sardeller.
Receptet är hämtat från min kokbok Käka gott, månad för månad.
Polpette med sardeller
Ingredients
- 1 skalad gul lök
- 1 skiva vitt bröd, franskbröd (30–40 g)
- 1 ägg
- 1,5 dl kaffegrädde
- 1 tsk salt
- 600 g blandfärs
- 1 citron
- 1,5 dl riven parmesan (spara 0,5 dl parmesan till servering)
- nymalen svartpeppar
TOMATSÅS
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- 3 sardellfiléer
- 2 burkar hela san marzano tomater, 800 g
- 1 knippe bladpersilja
Instructions
OK, köttbullen…
- Ta fram en stor skål. Finhacka löken och skär bort kanterna på brödet. Lägg i skålen.
- Ha i ägg, kaffegrädde, salt och några drag med pepparkvarnen.
- Låt stå och ”sågga” till sig som jag alltid säger. Det ska bli en homogen massa typ. Låt stå 10 minuter ( då kan du börja med såsen )
- Lägg färs, rivet citronskal, parmesan och persiljestjälkar i skålen. Va ? Du har ju köpt persilja ntill såsen ? Ta bara stjälkarna ( spara bladen alltså ), skär dem så fint du kan / hacka och blanda ner i färsen.
- Forma köttbullar och lägg på en tallrik.
Såsen
- Skiva vitlöken tunt och bryn den i oljan i en traktörpanna. Vitlöken ska bli gyllenbrun.
- Ha i sardeller och tomater, låt koka 5 minuter.
- Lägg ner köttbullarna och sätt på ett lock. Nu ska vi sjuda, allt ska gosa till sig 15–20 minuter.
- När det är dax ! Hacka persiljebladen och strö dem och resten av parmesanen över köttbullar och sås.