Pluma med ”bonniga” gröna ärtor

552

När du steker pluma är det några saker du ska tänka på. Låt köttet bli rumstempererat innan det ska stekas. Det ska gå fort i pannan och då ska köttet inte vara kallt. Pluman är fet, så ha minimalt med fett i stekpannan och bara riktigt, riktigt hög värme – och på med köksfläkten.

Foto: Johan Kalén

Pluma med ”bonniga” gröna ärtor

Portioner 4

Ingredienser

  • 600 g pluma av rapsgris
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • ½ blekselleristjälk
  • ½ kruka strimlad basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Värm ugnen till 160 grader.
  • Ta fram pluman så den blir rumstempererad.
  • Salta och peppra köttet.
  • Låt de gröna ärtorna tina lätt.
  • Snitta fettkappan på köttet med en vass kniv. Stek köttet på hög värme i olivolja i en stekpanna och därefter i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader.
  • Skär bleksellerin i tunna skivor, fräs i olivolja och smör med hälften av ärterna och en finhackad vitlöksklyfta.
  • Tillsätt 2 grönsaksbuljong och sjud sakta i 5 minuter.
  • Mosa selleri och ärtor grovt med 1 msk smör.
  • Vänd ner resten av ärtorna och en halv kruka strimlad basilika.
  • Smaka av med salt och svartpeppar ur kvarn.
  • Skär köttet i skivor och lägg upp ärtor och kött på tallrikar.
Måltid: Huvudrätt, Lunch
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB