Ostpaj med kummin

275

Se receptet som ren och skär pajinspiration! För mig får du gärna fylla din paj med andra grejer än dem jag föreslår.

Foto: Lennart Weibull

Ostpaj med kummin

Ingredienser

Pajdeg som ska förgräddas

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g lagrad hårdost t ex prästost
  • 2 tsk hel kummin
  • 4 ägg
  • 250 g kesella
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Instruktioner

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Kör mjöl och smör till pajskalet i matberedare till en smulig massa (det går bra att blanda degen för hand också). Tillätt vatten och salt och blanda snabbt till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i en pajform med händerna och förgrädda tills den har fått fin färg, det tar cirka 10 minuter.
  • Riv osten till fyllningen och lägg den i en bunke. Stöt kumminfröna en eller ett par gånger i en mortel (eller lägg en handduk över fröna och slå till dem med något hårt).
  • Vispa ihop ägg, kesella och grädde och blanda sedan med osten. Smaksätt med salt och cayennepeppar.
  • Sänk värmen i ugnen till 200 grader.
  • Fyll pajskalet med ostmassan och ställ formen längst ner i ugnen. Grädda pajen i 45 minuter. Lägg lite folie över om den börjar få för mycket färg.
Måltid: Paj, Tillbehör
Kök: Nordiskt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB