Jag är barnsligt förtjust i Budapestlängd, och här är resultatet av min barnslighet.
Foto: Charlie Drevstam
Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär
Ingredienser
- 6 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 2 dl rispuffar
- smält smör till pensling
- 2 dl kokosflingor
Kagekräm
- 10 äggulor
- 5 msk maizena
- 5 dl mjölk
- 5 dl kaffegrädde
- 1,75 dl strösocker
- 1 bunt färsk mynta
Mojitobär
- 2 liter jordgubbar rensade och halverade
- 1 ask hallon ca 125 g
- 1 ask björnbär ca 125 g
- 1 ask röda vinbär ca 100 g
- rivet skal och saft från 1 lime
- mörk rom efter smak
- 1 bunt färsk mynta
Till garnering
- bär och mynta
Instruktioner
- Värm ugnen till 130°.
- Vispa äggvitor och socker pösigt. Vänd ner rispuffarna.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på plåten och pensla det med smör. Fördela marängen på plåten och strö över rikligt med kokosflingor. Baka i ugnen i cirka 45 minuter.
- Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.
- Blanda bären i en skål med limesaft och rom, hackad mynta och rivet limeskal. Låt marinera i 10–15 minuter.
- Rör samman äggulor, maizena och 1 dl mjölk i en skål. Koka upp resten av mjölken med kaffegrädden, sockret och myntan. Häll den varma myntalagen över äggvispet och blanda runt med en visp.
- Koka försiktigt upp krämen i en kastrull under ständig vispning tills den tjocknar och blir slät. Ta kastrullen från värmen. Häll upp krämen i en ny skål och kyl ner den i ett isvattenbad eller i kylen. Tillsätt eventuellt lite vispad grädde om du vill ha en luftigare kräm vid servering.
- Bred ett tjockt lager kräm på den mjuka marängbotten. Lägg mojitobären över. Rulla försiktigt ihop marängen till en rulle och garnera med fler bär och myntablad.