En toppenlunch eller till snickesnacket med gästerna.
Kronärtskocka med kantarellsmör
Ingredienser
KOKT KRONÄRTSKOCKA
- 4 kronärtskockor
- 2 msk citronsaft
- 1 ½ msk salt per liter vatten
KANTARELLSMÖR MED NDUJA
- 300 g smör + till stekning
- 2 skalade gula lökar
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 1 dl rapsolja
- 200 g kantareller
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 msk nduja (bredbar salami)
- ½ tsk salt
- 1 citron
Instruktioner
KOKT KRONÄRTSKOCKA
- Bryt av stjälkarna från skockorna. Lägg skockorna i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt citronsaft och salt.
- Lägg gärna ett litet lock som tyngd på skockorna så att de trycks ner under vattnet. Koka skockorna under lock 20–25 minuter. Håll varma!
KANTARELLSMÖR MED NDUJA
- Skär smöret i stora kuber.
- Finhacka lök och vitlök, fräs i ett par matskedar smör och rapsolja.
- Tillsätt svampen och låt den steka med 5–6 minuter.
- Slå på vinet och låt det koka in nästan helt i svampen, skeda i ndujapastan och tillsätt saltet. Låt svampblandningen svalna litegrann.
- Lägg svampblandning, smörkuber och resten av rapsoljan i en matberedare med kniv. Kör till ett fluffigt lent smör och smaksätt med rivet citronskal.
- Servera till de varma kronärtskockorna.