Kålpudding

48.7K
TIPS!
Servera med kokt potatis och krösamos

Hemligheten bakom en god kålpudding är att tillsätta lite öl och sirap. Servera med kokt potatis och krösamos.

Kålpudding

Portioner 4

Ingredienser

  • 1,2 kg vitkål 1 litet kålhuvud
  • Smör och rapsolja till stekning
  • 600 g fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 1 skiva vitt bröd 30 g
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk senap
  • 1 tsk salt + vitpeppar från kvarn
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl ljus lager öl

Sås

  • 2 -3 dl Sky/buljong från kålpuddingen
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skär ner kålen i grova bitar, bryn kålen i lite smör och rapsolja.
  • Smaksätt med salt och vitpeppar.
  • Finhacka löken, blanda färsen med lök, vitt bröd, ägg, mjölk, till en smet och smaksätt med senap, salt och vitpeppar.
  • Varva färsen och kålen i en smord ugnsform och täck med den brynta vitkålen. Ringla över sirap och öl och klicka över lite smör på toppen. Baka av i ugn cirka 35-40 min. Täck formen med alufolie de sista 10 minuterna om det blir för mycket färg på ytan.
  • Sila ner skyn/buljongen från kålpuddingen i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka ihop ett par minuter och red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med vinäger, salt och vitpeppar.
  • Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller krösamos.

Anteckning

Blanka av såsen med en kula messmör. Servera med kokt potatis och krösamos eller rårörda lingon.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB