Hemligheten bakom en god kålpudding är att tillsätta lite öl och sirap. Servera med kokt potatis och krösamos.
Kålpudding
Ingredienser
- 1,2 kg vitkål 1 litet kålhuvud
- Smör och rapsolja till stekning
- 600 g fläskfärs
- 1 gul lök
- 1 skiva vitt bröd 30 g
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 msk senap
- 1 tsk salt + vitpeppar från kvarn
- 0,5 dl ljus sirap
- 1,5 dl ljus lager öl
Sås
- 2 -3 dl Sky/buljong från kålpuddingen
- 1,5 dl grädde
- 1 tsk äppelcidervinäger
- Salt och vitpeppar från kvarn
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär ner kålen i grova bitar, bryn kålen i lite smör och rapsolja.
- Smaksätt med salt och vitpeppar.
- Finhacka löken, blanda färsen med lök, vitt bröd, ägg, mjölk, till en smet och smaksätt med senap, salt och vitpeppar.
- Varva färsen och kålen i en smord ugnsform och täck med den brynta vitkålen. Ringla över sirap och öl och klicka över lite smör på toppen. Baka av i ugn cirka 35-40 min. Täck formen med alufolie de sista 10 minuterna om det blir för mycket färg på ytan.
- Sila ner skyn/buljongen från kålpuddingen i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka ihop ett par minuter och red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med vinäger, salt och vitpeppar.
- Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller krösamos.
Anteckning
Blanka av såsen med en kula messmör. Servera med kokt potatis och krösamos eller rårörda lingon.