Supergod spetskål som funkar på på egen hand eller som tillbehör till grillad lax eller köttfärslimpa.
Foto: Lennart Weibull
Ugnsbakad spetskål med ansjovissmör
Ingredienser
- 1 spetskål
- 1 ask ansjovis 55 g
- 100 g smör
- 1 knippe persilja 30 g
- saften från 1 citron
- salt och svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Ställ kålen upprätt i en ugnsform och ställ formen i ugnen. Baka kålen i 45 minuter till 1 timme eller tills den är helt mjuk rakt igenom (känn efter med en provsticka).
- Låt ansjovisen rinna av under tiden och hacka den sedan. Vispa ihop smör och ansjovis.
- Hacka persiljan och rör ner i smöret tillsammans med citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut kålen och »klä av« det yttersta lagret. Skär av toppen och klicka på generöst med ansjovissmör.