Ett saftigt och glutenfritt bröd som jag önskar att jag hade kommit på själv. Men receptet är snott – därav namnet. 🙂
Glutenfritt tjuvbröd
Ingredienser
- 4 msk vörtbrödskrydda
- 9 dl blandade linfrön, pumpakärnor och solroskärnor
- 3 tsk salt
- 7 dl kokande vatten
- 3 dl riven selleri/morot
- 50 g jäst
- 3 dl glutenfritt havremjöl
- 300 g bovetemjöl
- 0,5 dl mörk sirap
- 2 dl gula russin
- havregryn
- olja eller smör till bakformen
Instruktioner
- Lägg 4 msk vörtbrödskrydda, 3 tsk salt och 9 dl blandade linfrön, pumpakärnor och solroskärnor i en bunke.
- Häll över 7 dl kokande vatten och blanda runt. Låt stå tills det svalnat till lite mer än rumstemperatur. ca 25°C.
- Smula ner 50 g jäst och blanda.
- Tillsätt 3 dl glutenfritt havremjöl, 300 g bovetemjöl, 0,5 dl mörk sirap, 3 dl riven selleri/morot och 2 dl gula russin och blanda tills allt är väl blandat.
- Olja (eller smöra) en brödform och klicka i degen i formen. Släta till ytan och strö över lite havregryn.
- Låt jäsa i ca 2 timmar och sätt ugnen på 200°C.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 90°C.