ANNONS:
ANNONS:

Citronbröd med fyllning

1.6K

Det här superfräscha fyllda brödet bakas av en helt vanlig bröddeg med citron i. Superbra att ta med på picknick – då har du liksom allt i ett. Nästan ett måste på en buffé och överhuvudtaget på större bjudningar.

Foto: Charlie Drevstam

Citronbröd med fyllning

Portioner 2 bröd

Ingredienser

  • 0,25 paket jäst (12 g)
  • 6 dl kallt vatten
  • rivet skal från 3 citroner
  • 14 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt
  • 1-2 msk vetemjöl eller polenta

Fyllning 1 – ost, skinka, paprika

  • 15 skivor ost, t ex västerbottensost eller någon annan smakrik ost
  • 5 skivor skinka av valfri sort (kan uteslutas)
  • 3 hela inlagda grillade paprikor (skurna i bitar)
  • 1 dl hackad färsk dragon och rosmarin
  • 2 msk olivolja

Fyllning 2 – grönmögelost, nötter, russin

  • 150 g Kvibille grönmögelost
  • 1,5 dl blandade grovhackade nötter t ex valnötter och sötmandel
  • 1 dl russin

Instruktioner

  • Värm ugnen till 230°.
  • Lös upp jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda med citronskal och mjöl. Arbeta degen i matberedare eller för hand i 10–15 minuter. Häll i saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar (eller i kylen över natten).
  • Dela degen i två delar och knåda varje del till en degbulle. Låt dem vila i 5 minuter.
  • Kavla ut en degbulle i taget till en platt kaka. Hyvla osten till fyllning 1 över den ena, lägg på skinka, paprika och örter och ringla över lite olivolja. Smula grönmögelosten till fyllning 2 över den andra och strö sedan ut nötter och sultanrussin.
  • Rulla ihop till två rullar och nyp ihop i ändarna så att osten inte rinner ut när bröden gräddas. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl eller polenta över dem och låt jäsa i ytterligare cirka 1 timme under en fuktig handduk eller plastfolie.
  • Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. För att få en god skorpa kan du slänga in 0,5 dl vatten på ugnens botten och sedan stänga luckan snabbt. Ångan från vattnet gör att brödet blir knaprigt och gott. Grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna något före servering.
Måltid: Bröd & kakor
ANNONS:
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB