Dillkött (kokt kalv i dillsås)

490

Dillkött (kokt kalv i dillsås)

Portioner 4

Ingredienser

  • ca 1-2 kg kalvhögrev eller kalvbog
  • 2 skalade morötter
  • 1 skalad palsternacka
  • ¼ skalad rotselleri
  • 1 skalad gul lök
  • ¼ purjolök
  • 3 skalade vitlöksklyftor
  • 1 kruka dill
  • 2 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

DILLSÅS

  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 liter av buljongen från koket
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk ättika (12 %)
  • salt och nymalen vitpeppar

Instruktioner

  • Skär köttet i bitar om ca 5×5 cm. Dela grönsaker och lök i grova bitar. Plocka dillen.
  • Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta så det täcker och låt koka upp. Koka 2–3 minuter, sila av det grumliga kokvattnet och fyll på med nytt kallt vatten och salt, låt koka upp igen.
  • Lägg i grönsaker, lök, dillstjälkar (spara dillen till såsen), pepparkorn och lagerblad. Låt koka på svag värme mellan 45 minuter och 1 timme. Köttet ska kännas helt mört och mjukt, prova gärna med en provsticka eller stekgaffel.
  • Ta upp kött och grönsaker och håll varmt. Skumma

DILLSÅS

  • Fräs smöret med mjölet i en kastrull, vispa redningen slät.
  • Tillsätt varm buljong från koket lite i taget, såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock.
  • Blanda socker och ättika och smaksätt såsen tills du hittar rätt brytning ( detta är högst personligt, så smaka dig fram tills du är nöjd ).
  • Skär grönsakerna från koket i grova skivor och lägg ner dem med köttet i såsen. Låt sjuda upp och smaksätt med salt, peppar och massor av finhackad dill.
  • Servera med nykokt färskpotatis.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB