Brioche är ett saftigt franskt bröd med extremt mycket ägg och smör. Receptet är hämtat från min kokbok Käka gott månad för månad.
Brioche
Ingredienser
- 25 g jäst
- 75 g vatten
- 575 g vetemjöl special
- 60 g socker
- 2,5 tsk salt
- 6 stora ägg
- 300 g mjukt smör
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till degen, förutom smöret, i en degblandare och kör 4-5 minuter till en smidig deg. Låt den jäsa i ca 45 min.
- Tärna det mjuka smöret och blanda ner lite i taget i degen tills allt smör har jobbats in ordentligt i degen.
- Plasta in degen och låt vila i kyl över natten.
- Dela upp degen i 12 mindre bitar och knåda till små mini-bröd. Fördela dom tvärs över i 2 brödformar.
- Jäs till dubbel storlek, ca 2 timmar
- Pensla bröden med ägg och grädda dem på 175° grader i ca 25-30 minuter.
- Ta ur bröden ur formen och låt svalna.