Glutenfritt tjuvbröd

9.5K

Ett saftigt och glutenfritt bröd som jag önskar att jag hade kommit på själv. Men receptet är snott – därav namnet. 🙂

Glutenfritt tjuvbröd

Portioner 2 bröd

Ingredienser

  • 4 msk vörtbrödskrydda
  • 9 dl blandade linfrön, pumpakärnor och solroskärnor
  • 3 tsk salt
  • 7 dl kokande vatten
  • 3 dl riven selleri/morot
  • 50 g jäst
  • 3 dl glutenfritt havremjöl
  • 300 g bovetemjöl
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 2 dl gula russin
  • havregryn
  • olja eller smör till bakformen

Instruktioner

  • Lägg 4 msk vörtbrödskrydda, 3 tsk salt och 9 dl blandade linfrön, pumpakärnor och solroskärnor i en bunke.
  • Häll över 7 dl kokande vatten och blanda runt. Låt stå tills det svalnat till lite mer än rumstemperatur. ca 25°C.
  • Smula ner 50 g jäst och blanda.
  • Tillsätt 3 dl glutenfritt havremjöl, 300 g bovetemjöl, 0,5 dl mörk sirap, 3 dl riven selleri/morot och 2 dl gula russin och blanda tills allt är väl blandat.
  • Olja (eller smöra) en brödform och klicka i degen i formen. Släta till ytan och strö över lite havregryn.
  • Låt jäsa i ca 2 timmar och sätt ugnen på 200°C.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 90°C.
Måltid: Bröd & kakor
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB