Gravad strömming med rostad vitpeppar och vitlök

283

Gravad strömming med rostad vitpeppar och vitlök

Portioner 4

Ingredienser

  • 1 kg dragen strömmingsfilé skinnet borttaget
  • 1,25 liter vatten
  • 1,75 dl ättika 12 %
  • 1,5 msk salt
  • 10 rostade vitlöksklyftor
  • 2,5 dl majonnäs
  • 2 dl vispad creme fraiche
  • Rostad och mortlad vitpeppar efter smak ca 2 tsk
  • Rivet skal och juice från 0,5 citron
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • Salt till smaksättning

Instruktioner

  • Blanda ättikslagen och blanda ner sillen, rör om och låt stå täckt i kylen 1 dygn.
  • Sätt ugnen på 200 grader och packa in vitlöken i lite aluminiumfolie och låt rosta i cirka 15-20 minuter, eller skala vitlöksklyftorna och rosta dem gyllenbruna med lite rapsolja i en stekpanna tills de mjuknar.
  • Mosa den rostade vitlöken med en sked eller en matkniv.
  • Rosta hela vitpepparkorn i en torr stekpanna tills pepparn ”knäpper” och doftar gott.
  • Blanda majonnäs med crème fraiche och smaksätt med vitpeppar, vitlök och citron.
  • Häll av sillen i ett durkslag, låt den sen mellanlanda på lite hushållspapper.
  • Skär sillen i bitar på snedden och vänd ner den i såsen, tillsätt hackad persilja och avsluta med att smaka upp sillen med lite salt.
  • Låt stå och dra i kylen minst 1 dygn före servering.
Måltid: Tillbehör
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB