Så här ska vaniljglass göras – utan gelatinblad. Kaffegrädden ger en härligt krämig konsistens men det går att ta hälften mjölk och hälften kaffegrädde också.
Vaniljglass
Ingredienser
- 1 liter kaffegrädde
- 1 vaniljstång, skårad på längden
- 8 äggulor
- 1 ½ dl strösocker
Instruktioner
- Häll grädden i en kastrull. Skrapa ner vaniljfröna och lägg i vaniljstången. Låt koka upp.
- Lägg äggulorna i en skål. Rör ihop äggulor och socker.
- Häll hälften av gräddkoket över äggulorna och rör ordentligt. Häll sedan tillbaka hela äggblandningen i kastrullen med resten av grädden. Låt sjuda till 82° (mät temperaturen med en digital kökstermometer). Sila massan över en skål och låt svalna.
- Häll massan i glassmaskinen och kör tills glassen är fryst.