När du steker pluma är det några saker du ska tänka på. Låt köttet bli rumstempererat innan det ska stekas. Det ska gå fort i pannan och då ska köttet inte vara kallt. Pluman är fet, så ha minimalt med fett i stekpannan och bara riktigt, riktigt hög värme – och på med köksfläkten.
Foto: Johan Kalén
Pluma med ”bonniga” gröna ärtor
Ingredienser
- 600 g pluma av rapsgris
- 3 dl gröna ärtor
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ½ blekselleristjälk
- ½ kruka strimlad basilika
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 dl grönsaksbuljong
- Salt och svartpeppar
Instruktioner
- Värm ugnen till 160 grader.
- Ta fram pluman så den blir rumstempererad.
- Salta och peppra köttet.
- Låt de gröna ärtorna tina lätt.
- Snitta fettkappan på köttet med en vass kniv. Stek köttet på hög värme i olivolja i en stekpanna och därefter i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader.
- Skär bleksellerin i tunna skivor, fräs i olivolja och smör med hälften av ärterna och en finhackad vitlöksklyfta.
- Tillsätt 2 grönsaksbuljong och sjud sakta i 5 minuter.
- Mosa selleri och ärtor grovt med 1 msk smör.
- Vänd ner resten av ärtorna och en halv kruka strimlad basilika.
- Smaka av med salt och svartpeppar ur kvarn.
- Skär köttet i skivor och lägg upp ärtor och kött på tallrikar.