Glöm inte att blötlägga nötterna till cashewkrämen på morgonen innan du drar till jobbet/skolan/whatever!
Sötpotatissoppa med cashewkräm
Ingredienser
SOPPA
- 500 g skalad sötpotatis
- 3 röda spetspaprikor
- 1 röd chili
- 2 skalade gula lökar
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 1 burk kokosmjölk (400 ml) + 2 burkar vatten (ca 800 ml)
- 2 tsk äppelcidervinäger
- salt och nymalen svartpeppar
CASHEWKRÄM
- 3 dl naturella cashewnötter (250 g), blötlagda minst 5 timmar eller gärna över natten
- 2 lime
- ½ dl vatten
- 1 krm salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela sötpotatisen i klyftor eller mindre bitar. Halvera paprikorna och ta ut kärnhusen.
- Skär chilin rakt över med kärnhuset kvar. Klyfta löken och krossa vitlöken.
- Lägg allt i en ugnssäker form, häll över olivoljan och salta och peppra. Rosta i ugnen tills allt är mjukt, ca 25 minuter.
- Under tiden: Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg i mixer. Ju starkare mixer du har desto finare och fluffigare kräm.
- Pressa över limesaft och mixa järnet, späd med vatten och smaka av med salt. Krämen ska bli som en slät hummus i konsistensen.
- Koka upp kokosmjölk, vatten och vinäger i en kastrull.
- När alla grönsaker är mosiga och rostade, lägg dem i en mixerbehållare och häll på kokosmjölken. Mixa soppan slät. Allt ska ner i mixern, oljan och hela alltet.
- Smaksätt med salt om det behövs och servera soppan med en klick cashewkräm.