Lunchtajm! Vi tänder grillen på vår nya uteplats och fixar vårens godaste macka.
Grillad surdegstoast med bacon och jordnöts- & cashewsmör
Ingredienser
Crunchy jordnöts- & cashewsmör
- 250 g osaltade jordnötter
- 250 g naturella cashewnötter
- 1 msk kokosolja
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 2 msk japansk soya
- 1 msk honung
- 2 tsk rökt paprikapulver
Grillad surdegstoast
- 4 skivor surdegbröd
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk flingsalt
- 4 rejäla skedar jordnöts-cashewsmör
- 8-12 skivor vedrökt bacon, hyfsat tjocka
- 0,5 citron till grillning
- 8 solmogna skivade jordgubbar
- 1 näve valfria salladskott
- Salt och svartpeppar från kvarn
Instruktioner
Förbered jordnöts- & cashewsmöret
- Sätt ugnen på 150° varmluft. Bred ut nötterna på en plåt eller ugnsform.
- Rosta dem lätt mitt i ugnen 15–20 min, låt svalna.
- Lägg rostade nötterna i en matberedare, alternativt stark mixer. Spara 125 g som ska hackas för att få ett mer chrunchy smör.
- Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smeten klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner kokosolja och rapsolja, samt smaksättningen. Blanda runt i mixern.
- Tillsätt sist resterande nötter och pulsa ett par gånger så man får ett crunch i smöret. Lägg upp i burk och förvara i kyl.
Dags att grilla
- Sätt iordning grillen. Ringla över olivolja och flingsalt på brödet.
- Grilla brödet snyggt och frasigt på båda sidor. Bred på rejält med smöret.
- Grilla sedan baconet och citronhalvan, lägg bacon på toasten, toppa alltsammans med skivade jordgubbar och salladskotten.
- Avsluta med att pressa över lite saft från den grillade citronen samt salt och ett par drag med svartpepparkvarnen.