Servera gärna till ett örtstekt kycklingbröst.
Risotto på höstsvamp, mascarpone och vaxbönor
Ingredienser
Risotto
- 2,5 dl risottoris
- 1 vitlöksklyfta lätt krossad
- 1 schalottenlök finhackad
- 1,5 liter blandad höstsvamp
- 2 dl vitt torrt vin
- 1-2 msk mascarponeost
- 1 dl riven parmesan
- 1 liter varm kyckling eller grönsaksbuljong
- 1 msk smör och 2 msk olivolja till stekning
- salt och svartpeppar till servering
Topping
- 250 g vaxbönor
- resterande höstvamp från risotto-koket
- 2 nävar spenat
- 1 knippe bladpersilja grovt plockade blad
- 2-3 stänk tamarisoya
- 0,5 citron
- svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Ansa och plocka ner svampen i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och krossa vitlöken lätt med handen.
- Fräs vitlök, schalottenlök och riset med olivolja och smör i en kastrull. Låt riset bli lite lätt genomskinligt och tillsätt hälften av svampen. Häll på vitt vin och låt det dunsta in, tillsätt sen buljong i omgångar. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas!
- När riset börjar kännas” al dente” efter ungefär 15-17 minuter, vänd ner och mascarpone och riven parmesan smaksätt med salt och peppar.
- Låt nu risotton vila 2-3 minuter i grytan. Stek under tiden vaxbönorna och resterande svamp i en het panna med olivolja, avsluta med ett stänk soya, pressad citron och vänd ner persilja och spenaten.
- Lägg upp risotton på tallrikar och toppa rätten med bönor och svamp.