Fröbröd med filmjölk
Ingredienser
- 4 dl stenmalet vetemjöl special
- 3 dl virvelmjöl eller graham
- 3 dl grovt rågmjöl
- 2 dl havrekli
- 2 dl krossat bovete
- 1 dl linfrö
- 1 dl solrosfrö
- 4 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk fänkålsfrö
- 3 tsk kumminfrö
- 2 dl gula russin
- 1 dl maltsirap
- 4 msk kokosolja
- 1 liter tjock fjällfil naturell
- 1,5 dl blandade frö till garnering
- 1 dl kallt starkt kaffe + 1 msk mörk sirap till pensling
Instruktioner
- Sätt ugnen till 175° (över/undervärme).
- Blanda bovete, linfrö och solrosfrön i en skål. Koka upp ca 5 dl vatten och slå över fröna så det täcker och låt blötläggas i ca 20 minuter så det sväller ordentligt.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt filmjölk, sirap, kokosolja och de blötlagda fröna. Blanda väl till en tjock smet.
- Häll upp i smorda eller klädda brödformar. Toppa med extra frön och grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 55-60 minuter.
- Ta ut bröden och pensla dem med kaffe/sirapsblandningen. Låt svalna!