Servera gärna med dillkokt potatis.
Ugnsstekt rödspätta med skogschampinjoner och kapris
Ingredienser
- 2 stora rödspättor
- 150 g mjukt smör
- 4 kvistar rosmarin
- 300 g skogschampinjoner
- 1 msk olivolja och 1 msk smör till stekning
- 1 knippe hackad bladpersilja, ca 30 g
- 1 rödlök
- 3 msk kapris
- Salt och vitpeppar från kvarn
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg spättan på en bakplåt (klä plåten först med ett smörpapper). Snitta fisken längs ryggbenet och gör en liten ”ficka” till rosmarinkvistarna som sticks in mellan filé och ryggben.
- Bred på generöst med smör på fisken som saltas och peppras. Skjutsa in plåtarna i ugnen och stek i ungefär 15 minuter tills fisken känns fast och stunsig. Cirka 48 grader vid benet om du gillar termometer…
Under tiden fixar vi champinjonerna…
- Hetta upp en stekpanna och dela ner svampen i halvor eller i kvartar.
- Stek svampen helt ”torrt” i stekpannan ett par minuter tills den börjar ta färg och släppt lite av sin vätska. Tillsätt då olivolja och smör och stek någon minut till.
- Precis innan servering så vänd ner hackad rödlök, persilja och kapris och sväng runt. Smaka av med vitpeppar. Salt behövs inte eftersom kaprisen gör det jobbet.
Servera
- Servera spättan direkt på plåten framme vid bordet med champinjonerna som skedas över hela fisken.
Anteckning
Dillkokt potatis är ett bra tillbehör.