Ugnsstekt rödspätta med skogschampinjoner och kapris
Måltid: Huvudrätt
Servings: 4
Ingredients
2stora rödspättor
150gmjukt smör
4kvistarrosmarin
300gskogschampinjoner
1mskolivolja och 1 msk smör till stekning
1knippe hackad bladpersilja, ca 30 g
1rödlök
3mskkapris
Salt och vitpeppar från kvarn
Instructions
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg spättan på en bakplåt (klä plåten först med ett smörpapper). Snitta fisken längs ryggbenet och gör en liten ”ficka” till rosmarinkvistarna som sticks in mellan filé och ryggben.
Bred på generöst med smör på fisken som saltas och peppras. Skjutsa in plåtarna i ugnen och stek i ungefär 15 minuter tills fisken känns fast och stunsig. Cirka 48 grader vid benet om du gillar termometer...
Under tiden fixar vi champinjonerna...
Hetta upp en stekpanna och dela ner svampen i halvor eller i kvartar.
Stek svampen helt ”torrt” i stekpannan ett par minuter tills den börjar ta färg och släppt lite av sin vätska. Tillsätt då olivolja och smör och stek någon minut till.
Precis innan servering så vänd ner hackad rödlök, persilja och kapris och sväng runt. Smaka av med vitpeppar. Salt behövs inte eftersom kaprisen gör det jobbet.
Servera
Servera spättan direkt på plåten framme vid bordet med champinjonerna som skedas över hela fisken.