Risotto hämtad från kokboken Gott käk utan krångel.
Palsternacksrisotto med brysselkål och mascarpone
Ingredienser
- 1 palsternacka
- 10 brysselkål
- 1,5 liter grönsaksbuljong
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 2,5 dl arborioris
- Olivolja
- 1,5 dl vitt vin
- 2 msk mascarpone
- Salt
- Svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skala och riv 1 palsternacka grovt.
- Ansa och plocka bladen på 10 brysselkål.
- Koka upp 1,5 liter grönsaksbuljong i en kastrull.
- Fräs palsternacksrivet, 1 krossad vitlöksklyfta och 2,5 dl arborioris i 2 msk olivolja och 1 msk smör i en kastrull tills riset blir lite genomskinligt.
- Tillsätt 1,5 dl vitt vin och låt det koka in. Fortsätt att hälla i varm buljong i omgångar och låt riset koka under omrörning i cirka 18 minuter. Det ska vara ”al dente”, det vill säga ha lite kärna kvar.
- Vänd ner brysselkålsbladen och 2 msk mascarpone. Smaka av med salt och svartpeppar ur kvarn och ät direkt.