Rödkål ett givet inslag på julbordet för många, men det är också nåt som gör sig utmärkt till många andra rätter.
Rödkål
Ingredienser
- 1,5 kg rödkål
- 2 rödlökar
- 2 äpple
- 1 dl rödvinsvinäger
- 1 msk vinbärsgelé
- 0,75 dl vatten
- 1 dl mörk sirap
- 3 msk smör eller ister
- 3 lagerblad
- 8 kryddnejlikor
- 5 kryddpepparkorn
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Dela och skär kålen grovt i strimlor. Skala och skiva löken, skär äpplet i grova bitar med skalet på.
- Fräs kål, lök och äpplet i smör tills kålen blir glansig och mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp under lock i ca 10 minuter.
- Ta av locket och låt kålen småputtra ytterligare 30-35 minuter tills kålen är helt mör och vätskan har kokat in och blivit simmig.
- Smaksätt med salt och peppar och justera ev balansen mellan syra och sötma en sista gång innan servering.