Släng inte kräftskalen efter helgens kräftskiva! Använd dem till en enkel, men förbenat god, soppa istället.
Enkel kräftsoppa med mascarpone
Ingredienser
- Kräftskal från ca 25-30 kräftor
- 1 morot
- 2 palsternacka
- 1 vitlök
- 2 lagerblad
- 3 kvistar timjan
- 1,5 msk tomatpuré
- 1,5-2 liter vatten
- 1 krm cayennepeppar
- 2 msk mascarpone
- smör och olivolja till stekning
- havssalt
Instruktioner
- Skala rotfrukter och lök, dela dem i stora bitar.
- Lägg 2 msk smör och olja i en stor kastrull. Tillsätt grönsaker, lök, tomatpuré och kryddorna. Rör om och fräs alltsammans i ett par minuter.
- Tillsätt kräftskalen och fräs allt i cirka 5-10 minuter. Rör hela tiden. Häll på vattnet och sjud på svag värme i cirka 20-25 minuter utan lock.
- Sila buljongen och plocka undan lök och rotfrukter till att mixa soppan med.
- Tillsätt mascarpone, lök och rotfrukter och mixa soppan slät och sila den.
- Låt soppan koka upp igen, smaksätt med salt och cayennepeppar och ett stänk citronsaft. Klart att servera ☺