Ja ni läste rätt. Kyckling i KALL ugn. 🙂
Hel kyckling i kall ugn
Ingredienser
- 1 majskyckling på ca 2,2 kg
- 600 g rödkål
- 2 msk olivolja till ugnsplåten
- 3 vitlöksklyftor, skivade
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl sherryvinäger
- 1 msk smör
- havssalt och svartpeppar från kvarn
Instruktioner
- Lägg kycklingen med bröstet nedåt på en skärbräda. Klipp upp den längs med ryggbenet ända fram till halsen.
- Vänd på kycklingen så bröstdelen kommer uppåt. Platta till kycklingen över bröstbenet med handflatan så den ligger helt utfläkt. Krydda kycklingen med salt och peppar.
- Skär ner rödkålen i grova bitar och lägg på en smord ugnsplåt med vitlöken. Ringla över sirap och vinäger. Smaksätt med salt och peppar.
- Placera kycklingen på kålen och sätt in alltsammans i KALL UGN!
- Sätt ugnen till 200 grader och stek i ca 45 minuter. Ta temperatur strax innan avslut. Kycklingen bör ha en innertemperatur på minst 70 grader.
- Ta ut plåten och lägg upp kycklingen på ett fat och håll varm.
- Lyft över kål och stekjuicen i en kastrull och koka in vätskan nästan helt. Tillsätt en klick smör på slutet och servera med kycklingen.