En salig röra av ingredienser som blir en rejäl käftsmäll vid servering.
Foto: Freddy Billqvist

Rendang på kycklinglår (indonesisk curry)
Ingredienser
- 2 kg kycklinglår med ben
- 3 msk ister eller kokosolja till stekning
- 2 burkar kokosmjölk 800 ml
- 1,5 dl riven kokos rostad
- 3 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 3 citrongräs bankad och grovt skuren
- 0,5 tsk salt
- 2 lime
Kryddpasta:
- 4 hela nejlikor
- 1 tsk kardemummakärnor
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk gurkmeja
- 7 schalottenlökar skalade och grovt skurna
- 4 cm färsk ingefära skalad och grovt skuren
- 5 klyftor vitlök skalade
- 2 röda chilifrukter
Instruktioner
- Ok, vi börjar med kryddpastan. Ta fram en mortel eller kör kryddpastan med en mixer/mixerstav. Slå sönder nejlikor och kardemumma i din mortel. Ta sedan i resten av ingredienserna och mosa det ordentligt till en härlig kryddblandning .
- Bryn kycklingen i en gryta, salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.
- Ta i all kryddpasta och kokosflingorna. Låt det få rostas i fettet från kycklingen.
- Lägg i kycklingen igen och häll på kokosmjölk, stjärnanis, kanelstång, salt och citrongräs.
- Fyll på med vatten så att det precis täcker kycklingen. Låt sjuda i ca 30 minuter.
- Lyft upp kycklingen och låt såsen koka ihop några minuter – kör ner en mixerstav i såsen precis innan servering så såsen blir skummig.
- Vill man kan man portionera upp den i lunchlådor med lite ris och limeklyftor. Perfekt snabbt lunchkäk!