Det är min goda granne Nada som gör dessa dolmar (enligt hennes man blir mina inte lika goda…). Hela surkålshuvud finns på vissa saluhallar. Köp flera och lägg i frysen. Magens arbetare jublar när de får jobba med syrade grönsaker av olika slag.
Surkålsdolmar à la Nada
Ingredienser
- 600 g fläskfärs
- salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
- 2 dl kokt ris
- 1 helt surkålshuvud med stammen bortskuren
- smör och olja till stekning
Kryddbuljong
- 1 stor hackad gul lök
- 2 korvar i skivor
- 1,5 tsk malen koriander
- 1,5 tsk spiskummin
- 1,5 tsk torkad oregano
- 1 msk paprikapulver
- 0,5 msk malen kardemumma
- 1 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 5 dl vatten
Instruktioner
- Värm ugnen till 175°. Fräs lök, korv och kryddor till buljongen i smör. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i ett par minuter. Häll på vattnet och sjud i cirka 15 minuter.
- Fräs färsen lätt utan att den blir genomstekt. Krydda med salt och peppar. Blanda färsröran med riset.
- Plocka av kålbladen. Lägg lite färs i mitten på varje blad och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en smord form. Häll över buljongen och tillaga i ugnen i cirka 40 minuter.
- Servera med gott bröd och gräddfil.