Jag gillar att behålla lite stora chunks av grönsakerna som får ligga i musselbuljongen och bli lite mjuka.
Vitvinskokta blåmusslor
Ingredienser
- 1 nät färska blåmusslor (1 kg)
- ½ purjolök
- 1 liten fänkål
- 1 halverad vitlök
- 1 knippe bladpersilja, 50 g
- 4 msk olivolja
- 3 dl torrt vitt vin
- 2 dl vispgrädde
- 2 strimlor citronskal
- 0,5 tsk salt och vitpeppar från kvarn
Instruktioner
- Skölj och skrubba musslorna väl. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
- Plocka bladen från persiljan och spara stjälkarna till koket.
- Skala och skär ner grönsakerna i grova bitar, stek grönsakerna med olivolja i en rymlig kastrull. Häll i musslorna och låt dem svettas på hög värme i 1-2 minuter.
- Häll på vinet och och sätt på locket. Låt musslorna koka hastigt i cirka 4-5 minuter tills dom öppnat sig. Skaka gärna grytan en till två gånger.
- Lyft upp musslorna ur grytan och lägg dem i djupa tallrikar.
- Häll i grädden i grytan med musselbuljongen och låt soppan koka upp.
- Smaka av soppan med salt och peppar samt lite pressad citronsaft. Häll över soppan på musslorna och servera med ett gott surdegsbröd.