Vitvinskokta blåmusslor

817

Jag gillar att behålla lite stora chunks av grönsakerna som får ligga i musselbuljongen och bli lite mjuka.

Vitvinskokta blåmusslor

Portioner 2 portioner

Ingredienser

  • 1 nät färska blåmusslor (1 kg)
  • ½ purjolök
  • 1 liten fänkål
  • 1 halverad vitlök
  • 1 knippe bladpersilja, 50 g
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 strimlor citronskal
  • 0,5 tsk salt och vitpeppar från kvarn

Instruktioner

  • Skölj och skrubba musslorna väl. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
  • Plocka bladen från persiljan och spara stjälkarna till koket.
  • Skala och skär ner grönsakerna i grova bitar, stek grönsakerna med olivolja i en rymlig kastrull. Häll i musslorna och låt dem svettas på hög värme i 1-2 minuter.
  • Häll på vinet och och sätt på locket. Låt musslorna koka hastigt i cirka 4-5 minuter tills dom öppnat sig. Skaka gärna grytan en till två gånger.
  • Lyft upp musslorna ur grytan och lägg dem i djupa tallrikar.
  • Häll i grädden i grytan med musselbuljongen och låt soppan koka upp.
  • Smaka av soppan med salt och peppar samt lite pressad citronsaft. Häll över soppan på musslorna och servera med ett gott surdegsbröd.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB