Gör soppan hemma och ta med den på en utflykt till stranden. Om den serveras kall eller varm spelar ingen roll. Till soppan är det jättegott med grillade havskräftor. Trä upp dem på blötlagda träspett eller metallspett från huvudet och ner till stjärten så att de blir raka. Grilla dem i cirka 5 minuter så att skalet blir ordentligt grillat och brunsvart i färgen.
Foto: Charlie Drevstam
Rostad Tomatsoppa
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 röd chili
- 3 cm färsk ingefära
- 8-10 mogna kvisttomater ca 1 kg
- 3 kvistar färsk timjan
- 2 msk äppelcidervinäger
- 0,5 dl god olivolja
- 4 dl vatten
- 1 burk hela skalade tomater ca 400 g
- saften från 0,5 citron
- 1-2 tsk rörsocker
- 1,5 tsk salt
- svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 250 grader.
- Skala och skiva schalottenlökarna och rödlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad. Skär chilin med kärnor i tunna skivor. Skala och skiva ingefäran tunt.
- Skär tomaterna i bitar och lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med äppelcidervinäger, lök, vitlök, chili, ingefära och timjankvistar. Ringla över olivoljan och vänd runt alltsammans på plåten. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter tills allt har mjuknat och mosats ihop lite.
- Lägg ner det rostade i en kastrull. Häll på vattnet, burktomaterna med sitt spad, citronsaft, socker och salt. Mixa soppan någorlunda slät med stavmixer. Smaka av med svartpeppar och eventuellt ytterligare lite salt.
- Kyl ner soppan och servera den iskall och uppfriskande med sugrör i kopp eller i glas.
Anteckning
Det kan verka mycket med 1,5 tsk salt, men syran i tomaterna kräver salt för att balansen ska bli den rätta.