Skala och skiva schalottenlökarna och rödlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivblad. Skär chilin med kärnor i tunna skivor. Skala och skiva ingefäran tunt.
Skär tomaterna i bitar och lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med äppelcidervinäger, lök, vitlök, chili, ingefära och timjankvistar. Ringla över olivoljan och vänd runt alltsammans på plåten. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter tills allt har mjuknat och mosats ihop lite.
Lägg ner det rostade i en kastrull. Häll på vattnet, burktomaterna med sitt spad, citronsaft, socker och salt. Mixa soppan någorlunda slät med stavmixer. Smaka av med svartpeppar och eventuellt ytterligare lite salt.
Kyl ner soppan och servera den iskall och uppfriskande med sugrör i kopp eller i glas.
Notes
Det kan verka mycket med 1,5 tsk salt, men syran i tomaterna kräver salt för att balansen ska bli den rätta.