Välj ett gott, fruktigt vin och låt såsen reducera.
Rödvinssås
Ingredienser
- 3 schalottenlökar
- 0,5 vitlök delad på mitten
- 1 liten palsternacka
- 3 kvistar timjan
- 2 lagerblad
- 10 krossade vitpepparkorn
- 1 msk tomatpuré
- 60 cl rött vin
- 1 lit kalvbuljong
- 25 g smör
- 2 msk olivolja
- Salt
- Vitpeppar från kvarn
Instruktioner
- Skala och skiva schalottenlöken. Skala och tärna ner palsternacka.
- Sautera lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter. Tillsätt vin och låt koka ner ”reducera” till cirka 2/3 delar återstår.
- Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4-5 dl återstår).
- Sila av såsen igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen. Red av såsen med lite maizena utrört i vatten och låt småkoka 2-3 minuter. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning. Smaksätt med salt och eventuellt med extra vitpeppar.