Helstekt oxryggbiff med hasselbackspotatis och rödvinssås

802
TIPS!

Servera gärna tillsammans med syltade tomater.

En fantastiskt god ryggbiff med ännu godare tillbehör. Servera gärna tillsammans med syltade tomater.

Helstekt oxryggbiff med hasselbackspotatis & rödvinssås

Portioner 4

Ingredienser

  • 800 g hel oxryggbiff
  • smör och olivolja till stekning
  • havssalt
  • svartpeppar ur kvarn

Hasselbackspotatis

  • 1 påse delikatesspotatis ca 800 g
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk ströbröd
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Rödvinssås

  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 skiva rökt fläsk
  • 6 dl rödvin
  • 5 dl oxbuljong
  • 3 msk msk japansk soja
  • 2 msk msk olivolja
  • 3-4 msk osaltat smör
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • ev 1 msk maizena till redning

Instruktioner

  • Värm ugnen till 130 grader.
  • Bryn köttet i smör och olja i en panna. Salta och peppra. Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under så att köttsaften kan droppa ner på plåten. Stick in en stektermometer och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 54–56 grader för ett fint rosa kött.
  • Ta ut köttet och låt det vila medan du gör potatisen och såsen klar.

Hasselbackspotatis

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Använd en liten vass kniv för att skära tunna skåror i potatisen, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en skål med olivolja, ströbröd, salt och peppar och rör om tills den är väl täckt. Häll över i en ugnsform med skårorna uppåt och stek i 35–40 minuter tills potatisen är gyllene och krispig.

Rödvinssås

  • Skala och skär lök, vitlök, rotfrukter och rökt fläsk i tärningar. Bryn alltsammans i en tjockbottnad gryta med olivolja och 1 msk smör, häll på vinet och låt småkoka i cirka 10 minuter. Tillsätt buljong och soja och låt koka ner tills hälften återstår, i 25–30 minuter.
  • Sila och smaka av såsen med svartpeppar och salt och montera ner resten av smöret. Red eventuellt såsen med maizena utrörd i lite vatten om du vill ha en tjockare sås.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB