Potatis- och mandelsoppa

583

Skålla din egen mandel i stället för att köpa färdigskalad. Skillnaden blir som dag och natt!

Foto Lennart Weibull

Potatis- och mandelsoppa

Portioner 4

Ingredienser

  • 400 g sparrispotatis
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g skållad och skalad sötmandel
  • 1 liter grönsaksbuljong eller vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • Ev. saften från 0,5 citron
  • olivolja till stekning
  • salt och vitpeppar ur kvarn

Till servering

  • 1 äpple
  • 100 g smulad fetaost
  • 1 knippe körvel, ca 20g
  • olivolja

Instruktioner

  • Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs potatis, lök, vitlök och mandel i olivolja i några minuter. Häll i buljong eller vatten och koka tills allt är mjukt.
  • Kör det kokta och crème fraichen med stavmixer direkt ner i kastrullen till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och kanske lite citronsaft.
  • Tärna äpplet fint och blanda med fetaosten. Plocka körveln.
  • Häll upp soppan i djupa skålar. Toppa med feta, äpple och körvel och ringla lite olivolja över.

Tips!

SKÅLLA OCH SKALA MANDEL: Häll ner mandlar i kokande vatten, ta av från värmen och låt dem ligga i 1 minut. Häll bort vattnet och låt mandlarna svalna lite. Ploppa sedan ut dem ur skalet mellan tumme och pekfinger.
Måltid: Förrätt, Huvudrätt
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB