Svartrotskräm med spansk mandel och rucola

1.4K
TIPS!
Ta den fattiga sparrisen till era hjärtan!

I folkmun kallas svartroten för fattigmanssparris då den påminner lite om den vita sparrisen i smaken, fast med en liten ton av nötter tycker i alla fall jag. Servera svartrotskrämen som en snygg förrätt eller tillbehör.

Receptet är hämtat från min kokbok Käka gott månad för månad.

Svartrotskräm med spansk mandel och rucola

Portioner 4

Ingredienser

SVARTROTSKRÄM

  • 6-8 skalade svartrötter
  • 0,5 citron
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl rostad marconamandel
  • 2 kvistar timjan
  • salt och grön tabasco

RUCOLAVINÄGRETT

  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1 salladslök
  • 1 näve rucola (ca 20 g)
  • 3 msk citronsaft
  • flingsalt

Instruktioner

  • Dela svartrötterna i bitar, lägg dem i vatten och citronsaft så de knappt täcks i en kastrull. Lägg i smöret. Koka dem mjuka under lock ca 15 minuter.
  • Häll av vätskan och mixa till en slät kräm med crème fraichen. Smaka av med salt och tabasco. Håll varmt under lock till servering.
  • Mixa rapsolja, lök och rucola helt slätt med stavmixer, smaka av med citronsaft och salt.
  • Lägg upp krämen i snygga djupa tallrikar, skeda vinägrett runt om och toppa med mandel och plockade timjanblad.
Måltid: Förrätt, Tillbehör
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB